Skip to main content

Voorschoten ’97 in het AD

Geschreven door Margit Velds op .

Sportseizoen lijkt voorbij, verenigingen vrezen ledenverlies en financiële schade

AMATEURSPORTNu alle sportparken er dit weekend door corona opnieuw verlaten bij lagen, wordt de kans steeds kleiner dat de 4,5 miljoen amateursporters en hun 25.000 clubs het seizoen nog af kunnen maken. Sportbonden als KNVB en Nevobo kijken wat er te redden valt. Clubs vrezen ledenverlies en financiële schade.David Bremmer 2 nov. 2020 Laatste update: 13:45 

Officieel kijken de bondsbestuurders het allemaal nog even aan. Dat coronaminister Hugo de Jonge dinsdag enkel de verwachting uitsprak dat de gedeeltelijke lockdown ‘in ieder geval nog tot in december zal duren’, biedt optimisten een sprankje hoop. ,,Wij wachten de persconferentie van het kabinet van volgende week af alvorens beslissingen te nemen”, klinkt het bij hockeybond KNHB en voetbalbond KNVB.

Lees ook

Lege kantine, tribunes en velden bij SV Den Hoorn.
Lege kantine, tribunes en velden bij SV Den Hoorn. © Frank Jansen

Tegelijk zijn de bestuurders realistisch. ,,Onder de motorkap zijn we volop bezig, in september hebben we al diverse scenario’s opgesteld”, vertelt Thijs Pietersen van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo). Op de bondsburelen in Utrecht wordt getracht om ruimte voor wedstrijden te creëren op de kalender van 2021. ,,Voor onze amateurspelers is er uitloop mogelijk in mei.” Om de competitie uit te spelen, dienen dan wel de beker en de Nederlandse jeugdkampioenschappen te vervallen. ,,Die staan in de weken gepland dat er geen competitie is.”

Als 4,5 miljoen Nederlan­ders te lang niet kunnen sporten bij hun vereniging, zouden ze hun lidmaat­schap weleens kunnen opzeggen

Ook de KNVB onderzoekt de inhaalmogelijkheden. ,,Met een beetje geluk kan er begin volgend jaar weer gevoetbald worden”, zegt een woordvoerder. Volgens de 1600 amateurclubs is grootscheeps inhalen vrijwel ondoenlijk. ,,We zijn dat punt al voorbij”, vertelt Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen (BAV). ,,Een halve competitie is bijna onvermijdelijk. Of je moet tot heel ver in het jaar doorspelen, maar dat is lastig.”

Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen (BAV).
Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen (BAV). © Arie Kievit

De belangen zijn groot. Als de kleine 4,5 miljoen Nederlanders te lang niet kunnen sporten bij hun vereniging, zouden ze hun lidmaatschap weleens kunnen opzeggen. Een nieuwe enquête van de BAV onder 460 clubs laat zien dat al 16,5 procent van de voetbalverenigingen bij de senioren ‘enige mate’ van ledenverlies ervaart door corona. Bij de junioren is dat zelfs ruim een vijfde. Vier op de tien clubs bestempelen hun financiële situatie als ‘zorgelijk’. Een langdurige lockdown bedreigt drie op de tien voetbalverenigingen rechtstreeks in het voortbestaan.

(De tekst gaat verder onder het kader)

SV Rijssen: ‘Desastreus voor clubkas’

Wouter Beumer, voorzitter van voetbalclub s.v. Rijssen (vierhonderd leden): ,,Wij gaan ervan uit op zijn vroegst pas na de winterstop weer te kunnen beginnen. Als s.v. Rijssen opteren we voor een halve competitie, waarbij je slechts één wedstrijd voetbalt, uit of thuis. Bij de jeugd gebeurt dat al langer, het is een logische oplossing. Voor onze financiële positie is corona desastreus: 60 procent van onze inkomsten komt uit de kantine. We zijn bovendien bezig met een nieuw clubhuis, dat we zelf deels financieren. Dat kan problematisch worden als dit lang gaat duren. Prioriteit heeft nu het voetbal: de jeugd traint door, we proberen wat onderlinge wedstrijdjes zonder publiek te spelen. Voor de senioren wachten we de persconferentie van volgende week af.‘’

Dat geldt uiteraard voor alle sportclubs: tot 1 augustus misten de 25.000 sportverenigingen al 1,5 miljard euro aan inkomsten, becijferde Het Mulier Instituut recent. Het kabinet vergoedt slechts een derde van dat geld. Verenigingen moeten de rest via bezuinigingen compenseren en interen op hun reserves. De 60 miljoen euro die het kabinet deze maand extra uittrok, is bij lange na onvoldoende, stelt Van Olffen van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen. ,,De nood is hoog, gemiddeld 30 tot 50 procent van de inkomsten komt uit de kantine. Dan zijn er nog sponsoren die hun bijdrage wellicht heroverwegen als ze het door corona moeilijk krijgen.”

Ouders kijken bij voetbalvereniging Hillegersberg in Rotterdam vanuit de bosschages naar de prestaties van hun sportende kroost.
Ouders kijken bij voetbalvereniging Hillegersberg in Rotterdam vanuit de bosschages naar de prestaties van hun sportende kroost. © ANP

Hoe meer van de competitie te redden valt, des te beter, zowel financieel als sportief. Probleem is dat er in september en oktober al veel wedstrijden uitvielen, zegt de BAV, die een overzicht maakte. Van Olffen: ,,In ruim 50 procent van de landelijke competities (hoofdklasse tot derde klasse zaterdag en zondag, red.) zijn er meerdere verenigingen die al twee wedstrijden moeten inhalen, terwijl er pas vier speelrondes zijn geweest.” Ook in de lagere districtsklassen zijn lang niet alle rondes gespeeld. Die ongelijkheid gaat enkel toenemen. ,,Corona zal nog geruime tijd onder ons zijn en blijft dus ook dan tot afgelastingen leiden.”

Tot en met begin oktober hebben ruim 320 hockey­clubs 99 procent van hun 7500 wekelijkse wedstrij­den afgewerkt

Inhalen in januari en februari, zeker doordeweeks, is een utopie, meent Van Olffen. ,,Lang niet alle clubs bezitten verlichting rond de velden.” Winterse weersomstandigheden zorgen normaliter bovendien al voor de nodige afgelastingen.

De KNVB-reglementen voorzien voor de senioren niet in een halve competitie. Wel voor het jeugdvoetbal, waar al geruime tijd halve competities worden gespeeld. Dat probleem lijkt overkomelijk. Los van de reguliere competities is er nog de bekercompetitie. Voltooiing daarvan lijkt al even lastig.

(De tekst gaat verder onder het kader)

Voorschoten’97: ‘Opzeggen kan pas in juni’Pieter van Dijken, voorzitter van voetbal- en atletiekclub Voorschoten ‘97 (1800 leden): ,,Een halve competitie spelen is het hoogst haalbare, er moet te veel ingehaald worden. We missen de ruimte daarvoor. Ruimte, of beter: te dicht op elkaar zitten, is bovendien één van de belangrijke factoren om elkaar met Covid-19 te besmetten. Dan ga je toch niet iedere week je sportpark volplempen om maar alle wedstrijden in te halen? Voor nu proberen we alle jeugd zo veel mogelijk aan de gang te houden. Voor de senioren doen we tot medio november even niets. Financieel zijn de nieuwe coronamaatregelen zuur, we hebben alle mogelijke aanvragen voor overheidssteun gedaan. Sponsoren haken gelukkig nog niet af. Leden ook niet, maar zij betalen per jaar. Opzeggen kan alleen in juni.‘’

In het amateurhockey staan de zaken er iets gunstiger voor. Tot en met begin oktober hebben de ruim 320 hockeyclubs 99 procent van hun 7500 wekelijkse wedstrijden afgewerkt, blijkt uit een overzicht van de KNHB. In de Hoofdklasse zijn zowel bij dames als heren alle wedstrijdrondes gespeeld. ,,Doordat er in de herfstvakantie maar een klein aantal matches was ingepland, missen we pas vanaf komend weekend wedstrijden”, vertelt Clarinda Sinnige. Tegelijk predikt de KNHB realisme. De competitie uitspelen is een uitdaging, maar haalbaar. Veel hockeyclubs zijn financieel geraakt.

Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen (BAV) waarbij 1600 amateurclubs zijn aangesloten.
Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen (BAV) waarbij 1600 amateurclubs zijn aangesloten. © Arie Kievit

Volgens de BAV moet de overheid dan ook gauw bijspringen. Voorzitter Van Olffen heeft hiervoor aangeklopt bij Kamerleden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ,,Want sportclubs spelen een voorname maatschappelijke rol voor wijken en dorpen.”