Verenigingsondersteuning gemeente Den Haag

Geschreven door Margit Velds op .
Gemeente Den Haag26 augustus 2021
Verenigingsondersteuning Nieuwsbrief 26 augustus
Verenigingsondersteuning Nieuwsbrief 26 augustus
Veel leesplezier met deze gloednieuwe nieuwsbrief. Gebruik de kolom rechts om snel naar interessante onderwerpen te gaan. Tip: stuur deze nieuwsbrief door naar medebestuursleden met de ‘note’ dat ze zichzelf even aanmelden om ook op de hoogte te blijven. We merken nog te vaak dat sportaanbieders deze nieuwsbrief niet kennen. Vriendelijke groeten, 
Team Verenigingsondersteuning

Op zoek naar nieuwe leden? Meld je aan voor de Welkom op de Club Sessie 8 september
Wil je graag nieuwe leden verwelkomen en bestaande leden een sterke start van het sportseizoen bieden, bijvoorbeeld tijdens de nationale sportweek van 17-26 september? Dan nodigen wij je graag uit voor deze ‘Welkom op de Club’ sessie.

In deze online sessie kijk je met een compleet andere blik naar kansen voor je vereniging om sporters te binden en te behouden.
Interactie, snelheid en een lach gegarandeerd. De sessie wordt begeleid door Start2Create.De sessie vind plaats van 19:30 – 21:30 uur op woensdag 8 september. Meld je uiterlijk 1 sept aan door jouw naam, email en de naam van je vereniging/organisatie te sturen naar linda.rechineteles@denhaag.nlNeem deel aan de workshop ‘Ledenwerving, ledenbinding en ledenbehoud op 15 septemberNeem deel aan de workshop ‘Ledenwerving, ledenbinding en ledenbehoud op 15 september
Afgelopen juni is het eerste handboek ledenwerving, ledenbinding en ledenbehoud uitgereikt aan de Haagse handbalverenigingen Hercules en WHC. Dit handboek geeft jou als vereniging houvast om op korte en lange termijn te werken aan het thema ‘Leden’.Om verenigingen op weg te helpen met de implementatie van het handboek, organiseert de gemeente Den Haag in samenwerking met stichting WSDH een workshop. Deze workshop is in de vorm van een webinar op woensdag 15 september van 19.00 tot 20.30 uur. Uiteraard is er de mogelijkheid om vragen te stellen gedurende de workshop.Interesse? Meld je aan via sportwebinar@denhaag.nl. Voor meer informatie neem contact op met Erwin van Es, organisator Haagse sportwebinars: erwin.vanes@denhaag.nl
06 11193710Vers van de pers: Nieuwe Subsidieregeling Investeringen Accommodaties Sportverenigingen (IAS)Vers van de pers: Nieuwe Subsidieregeling Investeringen Accommodaties Sportverenigingen (IAS)
Per 1 augustus is de nieuwe Subsidieregeling investeringen accommodaties sportverenigingen, ook wel bekend als de IAS-subsidie, in werking getreden. De gemeente heeft, bovenop de 1,5 miljoen euro die jaarlijks in de subsidiepot zit, voor de komende 3 jaren (2021, 2022 en 2023) 500.000 euro toegevoegd aan de subsidiepot voor energiebesparende maatregelen. Dit houdt in dat er jaarlijks maar liefst 2 miljoen euro aan subsidie is aan te vragen door Haagse sportverenigingen. Naast het hogere subsidieplafond is de regeling inhoudelijk op een aantal punten gewijzigd.

Binnen de nieuwe regeling geldt namelijk een hoger subsidiepercentage van 60% voor verduurzamingsmaatregelen aan de sportaccommodatie. In combinatie met de reeds bestaande BOSA-subsidieregeling van het Ministerie van VWS komt het gecombineerde subsidiepercentage voor duurzaamheidsmaatregelen uit op 90%!

Tevens is de komende jaren meer geld beschikbaar voor samenwerkende verenigingen ten behoeve van multifunctioneel gebruik (sportaccommodatie). Afhankelijk van het aantal samenwerkende verenigingen en de toe te voegen activiteit kan maximaal 500.000 euro aan extra subsidie worden aangevraagd. 

Neem contact op met de sportconsulent in jouw stadsdeel voor meer informatie over de nieuwe subsidieregeling en doe er je voordeel mee! Go Go Den Haag van startGo Go Den Haag van start
Vanaf deze week gaat het project Go Go Den Haag van start. Een project waarmee we vieren dat sporten weer kan en mag. Tijdens dit project helpen we jullie als sport- en beweegaanbieders om zo snel mogelijk weer op volle kracht te komen én inspireren en activeren we Hagenaars om (weer) structureel te sporten en te bewegen.Speciaal voor alle Haagse verenigingen is er extra aanbod ontwikkeld om jullie dit nieuwe sportseizoen een vliegende start te geven. Dit aanbod is vanaf vandaag hier te vinden. Je vindt hier onder andere extra ondersteuningsaanbod op het gebied van vrijwilligers, financiën en communicatie.  

Via deze website brengen we ook het sportaanbod onder de aandacht voor alle Hagenaars. Zijn er op jouw verenigingen activiteiten die ook voor niet-leden toegankelijk zijn? Laat het ons weten door dit formulier in te vullen. Dan zorgen wij dat dit aanbod een plekje op de website krijgt. Heb je andere vragen? Stel ze gerust aan jouw sportconsulent.Voor meer informatie over het project ga je naar www.gogo.denhaag.nl

Go Go Den Haag!Lees verder  ›

Pak nu je maatschappelijke rol als vereniging
Als vereniging kan je nu je maatschappelijke rol pakken door  een ‘projectondersteuner maatschappelijke rol’ aan te vragen bij de gemeente. Het doel van deze ondersteuning is om de maatschappelijke waarde van de Haagse sportverenigingen te vergroten – en de vereniging een actieve rol te laten spelen in het betrekken van kwetsbare groepen.Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van je accommodatie voor organisaties uit de wijk, beweeglessen opstarten voor bepaalde doelgroepen (bijv. walking-sports voor ouderen of sporten voor kwetsbare jongeren), of het opzetten van een aparte tak voor mensen met een beperking.

Hoe helpt een projectondersteuner hierbij? De projectondersteuner helpt je met bijvoorbeeld het opzetten van een maatschappelijke commissie, ondersteuning bij het schrijven van een ‘beleidsplan maatschappelijke rol’, of het helpen bij de uitvoering van de maatschappelijke plannen en/of activiteiten.

Maak nu gebruik van deze kans! Vul deze korte vragenlijst in en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.Wist je dat jouw vrijwilligers in aanmerking komen voor een Pluim t.w.v. 30 euro?Wist je dat jouw vrijwilligers in aanmerking komen voor een Pluim t.w.v. 30 euro?
Alle Haagse vrijwilligers komen in aanmerking voor een waardering in de vorm van een Pluim (cadeaukaart).Eén keer per jaar kunnen vrijwilligers, die langer dan 3 maanden actief als vrijwilliger zijn, aanspraak doen op een aantal credits welke in een webwinkel besteedt kunnen worden. Dit jaar (2021) is het aantal credits eenmalig van 20 naar 30 verhoogt (1 credit staat gelijk aan €1,-).Vrijwilligers kunnen zelf deze Pluim aanvragen via www.denhaagwaardeert.nl. De vrijwilliger geeft in het aanmeldformulier aan waar hij/zij vrijwilligerswerk doet. De aanmelding loopt dus niet via de organisatie.

Aanmelden kan dit jaar tot 14 november. Rond 1 december 2021 wordt de Pluim thuis bezorgd. 

Meld je aan voor de masterclass 'Presteren met communiceren'Meld je aan voor de masterclass ‘Presteren met communiceren’

“Wegens succes verlengd” het is de tweede masterclass na een succesvolle eerste masterclass voor de zomer. 

Communicatie op een effectieve manier invullen is voor veel verenigingen een uitdaging. Want welke middelen kies je? Hoe maak je jouw vereniging zichtbaar voor de buitenwereld? Hoe kun je met communicatie vrijwilligers behouden, nieuwe leden werven of bezoekers trekken? Hoe bied je sponsoren een podium?  

De gemeente Den Haag nodigt jouw vereniging uit voor de masterclass ‘Presteren met Communiceren’. Tijdens het traject wordt jouw club, samen met maximaal 7 andere verenigingen, persoonlijk begeleid door communicatiespecialist Martin van Berkel. Tijdens de masterclass leer je kritisch te kijken naar communicatie, leer je wat werkt, leer je focus aan te brengen en maak je uiteindelijk samen een communicatieplan of de uitgangspunten hiervoor. 

De masterclass is verspreid over 3 avonden, met tussendoor huiswerk, om alles uit dit traject te halen:Maandagavond 25 oktober
Maandagavond 22 november
Maandagavond 13 December Deelname met minimaal 2 personen die zich met de communicatie van de vereniging/organisatie bezighouden. 

Interesse 
Heb je interesse in deze masterclass? Geef dit dan door via bas.aukes@denhaag.nl of bel Bas voor meer informatie via 06 83645971.
Let op! Coronarichtlijnen publiek en kantine nog steeds van kracht
Het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen. Iedereen heeft er veel zin in na 1,5 jaar zonder wedstrijden, competitie en verenigingsleven.Laten we hopen op een volledig seizoen. Ondanks de versoepelingen van de afgelopen tijd zijn er nog steeds richtlijnen waar de sportsector zich aan dient te houden. Dit geldt vooral voor publiek (op 1,5 meter of coronatoegangsbewijzen) en de sportkantine/horeca.Voor het seizoen begint, is het verstandig om de huidige coronarichtlijnen door te nemen. De richtlijnen zijn te vinden op deze website van de rijksoverheid. Bij twijfel of vragen neem contact op met je sportconsulentDoe mee met de Nationale Sportweek Doe mee met de Nationale Sportweek Geniet samen van sporten en bewegen tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek! Download hier de Nationale Sportweek toolkit en kom hier te weten wat je als vereniging kunt doen.

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de NOC*NSF  Nationale Sportweek van 17 tot en met 26 september 2021 om draait. Dat is ook hard nodig, want Nederlanders zijn sinds de coronacrisis minder fit en minder weerbaar geworden.Tijdens de Nationale Sportweek is er in ieder geval een scholen sportprogramma in het Beachstadion op Scheveningen van 17 t/m 24 sept. De leerlingen van deelnemende scholen konden zich inschrijven voor cricket, turnen, rugby, frisbee en boksen. Zo’n 3000/3500 leerlingen nemen deel. We hopen dat ook veel Haagse sportverenigingen de Nationale Sportweek aangrijpen en een mooi sportaanbod neer zullen zetten. 

Kick-off Power Meiden Haaglanden groot succes!Kick-off Power Meiden Haaglanden groot succes!
Op zaterdagochtend 31 juli stond de eerste editie van Power Meiden Haaglanden op het programma. Ruim 85 meiden waren aanwezig bij Sportcentrum Mariahoeve om deel te nemen aan vier verschillende mix-clinics; badminton, basketbal, tennis en voetbal. Vanuit alle sportverenigingen waren topsporters aanwezig om de enthousiaste deelnemers te begeleiden. Met succes; de deelnemers hebben niet alleen kennisgemaakt met verschillende sporten, maar ook een hele leuke en sportieve dag beleefd, waarbij plezier en talentondersteuning centraal stond.

Power Meiden Haaglanden is een initiatief van ADO Den Haag Vrouwen en CMSI360 met als doel om maatschappelijke (sport) drempels te slechten voor meiden en vrouwen door hen te interesseren voor sport en talenten te ondersteunen in de uitoefening daarin. 

Betrokken partijen
Het samenwerkingsverband is een verbinding tussen Haagse topsportverenigingen, het Haagse bedrijfsleven, Gemeente Den Haag, Stichting Leergeld Den Haag, het Talentenfonds van Yvonne van Gennip. Niet geheel verassend vinden steeds meer organisaties aansluiting.

In het sportseizoen 2021-2022 zullen in totaal 4 mix-clinics worden georganiseerd. 

De eerstvolgende mix-clinics vindt plaats op 18 september bij The Hague Royals in het Zuiderpark.

Meer informatie vind je op de website van Power Meiden Haaglanden.

Handige websites
• Ondersteuningsmogelijkheden vanuit gemeente Den Haag
• Q & A voor sportverenigingen van gemeente Den Haag
• Coronavirus en sport – NOC*NSF  
• Clubbase – Online omgeving waar je kennis, tools & opleidingen vindt.
• Nationale Sportweek – NOC NSF

 In deze nieuwsbrief 
Op zoek naar nieuwe leden? Meld je aan voor de Welkom op de Club Sessie 8 september  ›Neem deel aan de workshop ‘Ledenwerving, ledenbinding en ledenbehoud op 15 september  
Vers van de pers: Nieuwe Subsidieregeling Investeringen Accommodaties Sportverenigingen (IAS)  
Go Go Den Haag van start  ›Pak nu je maatschappelijke rol als vereniging  
Wist je dat jouw vrijwilligers in aanmerking komen voor een Pluim t.w.v. 30 euro?  ›Meld je aan voor de masterclass ‘Presteren met communiceren’  
Let op! Coronarichtlijnen publiek en kantine nog steeds van kracht  
Doe mee met de Nationale Sportweek   
Kick-off Power Meiden Haaglanden groot succes!  ›Handige websites 

Team Verenigingsondersteuning Neem contact met ons op via sportsupport@denhaag.nl of neem contact op met  
je sportconsulent
Check ook onze website voor ons ondersteuningsaanbod en COVID-19 Q&A.
Klik hier voor het actuele NOC*NSF overzicht van financiële regelingen voor sportverenigingen. Aanmelden voor deze maandelijkse nieuwsbrief Lees verder ›

De Sporttafel wordt gemaakt door:

Sportclubs, bedrijven, maatschappelijke instellingen en de inwoners van de regio Den Haag.

De Sporttafel wordt ondersteund door: Rabobank Regio Den Haag en de gemeente Den Haag