‘Unieke’ Haagse samenwerking tussen amateurvoetbal en zorg
Door Frank Molema, Sport Knowhow XL, 17 juni 2021
Voetbalvereniging HVV Laakkwartier krijgt vanaf de september de hulp van zes tot tien cliënten van Stichting Middin. De sportclub en de zorgorganisatie slaan de handen ineen en zorgen voor de dagbesteding van mensen met een beperking. Een win-winsituatie voor alle partijen, zegt voorzitter Ron Jansen van HVV Laakkwartier. “Als dit aanslaat, kan het concept ook interessant zijn voor andere sportverenigingen.”
Rondom het ‘Buurthuis van de Toekomst’ bij HVV Laakkwartier is er iedere dag reuring. Van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond is het een komen en gaan van mensen. Allerlei organisaties delen er ruimtes en voorzieningen, die worden onderhouden door vrijwilligers. “Een hele opgave”, weet voorzitter Ron Jansen van HVV Laakkwartier, een voetbalclub met zo’n 800 leden. “En de groep vrijwilligers vergrijst.” Onderdeel van het plan is ook dat de cliënten, die over het algemeen weinig sporten, één tot twee uur in de week gaan bewegen onder leiding van een buurtsportcoach
HVV Laakkwartier wil dat haar accommodatie er spic en span uit blijft zien. Dankzij een goede relatie actief binnen de re-integratie kwam hij in contact met Stichting Middin, een zorgorganisatie die mensen met een beperking ondersteunt ‘bij het leiden van hun eigen leven volgens eigen wensen en toekomstbeelden’. Jansen: “Zij waren op zoek naar dagbesteding voor hun cliënten, terwijl onze vrijwilligers de hulp goed kunnen gebruiken. Zo versterken we elkaar.”
Verzekerd van personeel
Het is uiteindelijk de bedoeling dat een groep van zes tot tien cliënten drie dagen per week van 9 tot 3 met een begeleider van Middin op de club is. Zij kunnen onder meer helpen in de schoonmaak, bij het inrichten van ruimtes voor een vergadering en in de horeca. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan het maken van tosti’s en andere broodjes. Vrijwilligers van de voetbalclub kunnen dan hun tijd besteden aan andere klussen. Een ander voordeel is dat HVV Laakkwartier op deze manier structureel verzekerd is van personeel en minder afhankelijk is van de vrije tijd van vrijwilligers.
Onderdeel van het plan is ook dat de cliënten, die over het algemeen weinig sporten, één tot twee uur in de week gaan bewegen onder leiding van een buurtsportcoach. “Het is een unieke pilot voor een sportvereniging”, weet voorzitter Jansen. De opzet is dat de cliënten de komende maanden kennis maken met hun nieuwe werkomgeving en dat ze er vanaf september, als het voetbalseizoen met bekerwedstrijden officieel start, drie dagen per week meedraaien. “De pilot duurt een half jaar, en daarin halen we alle kinderziektes eruit. Als dit aanslaat, kan het ook interessant zijn voor andere sportverenigingen en dan is Middin bereid om dit concept te delen.”
Zinvolle dagbesteding
Het gaat bij HVV Laakkwartier om mensen tussen de 18 en 35 jaar met een lichte verstandelijke beperking die volgens Jansen ‘heel graag wat willen doen’. Zij moeten een zinvolle invulling van hun dagen krijgen, omdat ze niet naar regulier werk kunnen. Het is niet meteen de intentie van de samenwerking dat de klussen bij HVV Laakkwartier een opstapje vormen naar regulier werk. “HVV Laakkwartier is het schoolvoorbeeld van een maatschappelijk betrokken sportvereniging”
De cliënten krijgen kleding van de voetbalclub: twee trainingspakken, een sweater en een winterjas. Dat is meteen ook de enige investering die HVV Laakkwartier hoeft te doen. “Maar natuurlijk denken wij ook aan een presentje met kerst. De voetbalclub is ook hun vereniging en ik hoop ook dat ze dat goede gevoel erbij krijgen.”
Win-winsituatie
HVV Laakkwartier en Middin hebben de samenwerking zonder hulp van de gemeente opgezet. Den Haag heeft geen rol in deze overeenkomst, maar wethouder Hilbert Bredemeijer spreekt wel zijn waardering uit voor beide organisaties. “HVV Laakkwartier is het schoolvoorbeeld van een maatschappelijk betrokken sportvereniging. Ze kijken niet alleen naar wat anderen voor de vereniging kunnen betekenen, maar ook andersom. Bij deze samenwerking is sprake van een win-winsituatie. Hoewel wij sportverenigingen stimuleren en ondersteunen in hun maatschappelijke rol, hebben we bij deze samenwerking geen rol gespeeld. Alle hulde voor HVV Laakkwartier en Middin, die dit bottom-up hebben aangepakt.”, aldus Bredemeijer.
Wel is de gemeente inmiddels aangehaakt en wil zij graag betrokken blijven. Den Haag helpt het initiatief op weg met een eenmalige vergoeding voor de werkkleding van de cliënten. Daarmee wil de gemeente het belang en de maatschappelijke waarde van dit initiatief onderstrepen. In het gemeentehuis leeft de overtuiging dat dit soort samenwerking leidt tot ledenbinding, meer reuring op de club en continuïteit van het bestaansrecht.
Wethouder Bredemeijer: “We zien ook kansen voor andere sportverenigingen. De clubs, het cement van de Haagse samenleving, zijn namelijk altijd op zoek naar een extra paar handen. Door te leren van dit initiatief kunnen we andere sportverenigingen mogelijk ook enthousiasmeren. Het is zeker de bedoeling dat dit soort samenwerkingen opvolging krijgen.”
Open Clubs
Volgens Bredemeijer laat het project ook zien dat het vervullen van een brede maatschappelijke rol voordelig is voor sportverenigingen. “In het Haags Sportakkoord komt de waarde van Open Clubs terug. Een Open Club is uitnodigend voor mensen en organisaties uit de buurt en werkt samen met andere partners – zoals zorg en welzijn – met voordeel voor leden én de lokale samenleving. De Open Club gaat – mogelijk in samenwerking met andere sportclubs en partijen uit andere sectoren – gericht aan de slag om activiteiten aan te bieden, die haar hoofdactiviteit versterken. Dit alles leidt tot ledenbinding, -behoud en/of -groei, meer reuring op de club en continuïteit van het bestaansrecht. Een voorbeeld hiervan zijn de Haagse Buurthuizen van de Toekomst.”
De gemeente Den Haag inspireert sportverenigingen om mee te doen met de Open Club en pakt de rol van makelaar tussen sportvereniging/accommodatie en potentiële medegebruikers. Na de zomer starten in Den Haag drie sportcoördinatoren die sportverenigingen gaan helpen bij hun maatschappelijke rol.
Voor meer informatie: Stichting Middin en/of www.laakkwartier.nl