Skip to main content

Sportaanbod vluchtelingen Oekraïne

Geschreven door Margit Velds op .
Gemeente Den Haag
Den Haag is geschokt door de Russische inval in Oekraïne. De gemeente is bezorgd om de mensen in Oekraïne en iedereen die vrienden en familie heeft in dat land. Op dit moment zijn door de oorlog al meer dan 2 miljoen Oekraïners op de vlucht. De eerste (enkele honderden) Oekraïners hebben zich in Den Haag gemeld.
De focus in de opvang heeft de afgelopen week vooral gelegen in het vinden van slaapplekken. Dat blijft voorlopig de allergrootste uitdaging. De vluchtelingen worden in eerste instantie opgevangen in noodopvang, vooral bestaande uit hotels. Van daaruit worden ze ondergebracht in ‘semi-permanente opvanglocaties’. Het is nog onbekend welke duur die opvang zal kennen. Op dit moment is er één semi-permanente opvanglocatie bekend: De Schildershoek, een voormalig verzorgingstehuis in de Schilderswijk.
Diverse sportorganisaties hebben al bij ons aangegeven ‘iets’ te willen en te kunnen bieden, waarvoor veel dank! Dat aanbod kwam echter te vroeg om meteen te kunnen matchen met de vraag vanuit de vluchtelingen. Er is namelijk nog maar weinig bekend over de exacte doelgroep en hun verblijfslocaties.
Naast het regelen van slaapplekken, regelt de gemeente ook dagbesteding, inventaris, onderwijs, medische zorg e.d. De dagbesteding (o.a. sport) gaan we zoveel mogelijk op/rond de semi-permanente opvanglocaties verzorgen. Dat betekent dat we nu een programma aan het maken zijn voor de locatie De Schildershoek (Jacob Catsstraat 325). Ons lokaal sportnetwerk is al ingeschakeld. Sporten in de nabijheid heeft namelijk de voorkeur (i.v.m. mobiliteit). Als jouw club in de gelegenheid is om op/rond de locatie De Schildershoek sportaanbod en/of andersoortig aanbod te bieden, dan horen wij dat graag.Als jouw club geen sportaanbod kan bieden voor de locatie De Schildershoek, maar bijvoorbeeld wel op het eigen complex, dan horen we dat ook graag. Zodra bekend is welke semi-permanente opvanglocaties we nog meer krijgen en wie daar gaan zitten, proberen we het aanbod te matchen met de lokale behoeften. Wij nemen dan contact met je op.Mail het aanbod van jouw club naar sportsupport@denhaag.nl. En geef zo concreet mogelijk aan: welk sportaanbod, voor welke leeftijdsgroepen, op welke dagen/tijdstippen, bij jouw club of kan je met het aanbod naar (de buurt van) een opvanglocatie toe?
Op deze site vind je meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen: Den Haag – Vluchtelingen Oekraïne: veelgestelde vragen
Als je over bovenstaande vragen hebt, neem dan gerust contact op met Theun van Balveren (0650678659 en theun.vanbalveren@denhaag.nl).
Bedankt voor je hulp.
Met sportieve groet,
Team Verenigingsondersteuning