Skip to main content

Nieuwsbrief Gemeente DH 26 augustus

Geschreven door Margit Velds op .
Nieuwsbrief Verenigingsondersteuning 26 augustus

In deze nieuwsbrief aandacht voor de volgende onderwerpen: ​​Zet jouw vereniging op de open dagen kalender (Back to Sport!)Lidmaatschapsvormen in Den Haag Zet jouw vereniging op de open dagen kalender 
(Back to Sport!)

Door de coronamaatregelen zijn veel verenigingsactiviteiten langere tijdstil komen te liggen. Hierdoor hebben verenigingen minder contact met hun leden gehad. Nu de sport weer grotendeels op gang is gekomen en een nieuw sportseizoen voor de deur staat, is er een uitgelezen kans om te investeren in ledenwerving en ledenbinding. 

Om de Haagse verenigingen hierbij te ondersteunen, heeft de gemeente Den Haag een ‘open dagen kalender’ gelanceerd. Deze kalender is een website waarop jouw vereniging een open dag, een open training, een clinic of een demonstratie kan plaatsen. 

De kalender is bedoeld om alle Hagenaars te laten zien wat er bij de Haagse verenigingen mogelijk is en om leden te werven. Om alle Hagenaars te bereiken gaat op 28 aug de campagne ‘Back to Sport!’ van start. Tijdens deze campagne wordt er bekendheid gegeven aan de paginahttps://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/sport/open-dagen-sportverenigingen.htm. De campagne richt zich zowel op social media kanalen van de gemeente en de sportverenigingen maar er zal ook offline via kranten en posters aandacht aan geschonken worden.

Inmiddels is een aantal verenigingen in Den Haag al gestart met de organisatie van open dagen, trainingen en clinics en zijn er al activiteiten zichtbaar op de kalender. Uiteraard kunnen er nog veel meer bij! 

We nodigen jouw vereniging van harte uit om je aanbod op de kalender te plaatsen. 

Wil je meer weten over de campagne of wil je iets plaatsen? stuur dan een email naar sportkalender@setinmotion.nl of neem telefonisch contact op.

Team open dagen kalender
www.denhaag.nl/sport
sportkalender@setinmotion.nl
06 21 35 41 20
Lidmaatschapsvormen in Den Haag

De afgelopen periode hebben leden minder of zelfs helemaal niet kunnen sporten op de club. En was er dus ook weinig tot geen direct contact met leden. Dit heeft er soms toe geleid dat vereniging en lid elkaar uit het oog verloren. Zonde natuurlijk! 

Nu de maatregelen zijn versoepeld is voor de verenigingen de tijd aangebroken om de sport weer op te starten, het contact met de leden op te pakken en wellicht ook na te denken over het soort lidmaatschap dat je aan huidige en toekomstige leden kan bieden. Hieronder ter inspiratie enkele lidmaatschapsvormen uit de praktijk, uit Den Haag!
Kwartaal, halfjaar en jaarlidmaatschap
De buurtsportvereniging in de Schilderswijk heeft een kwartaal, half jaar en een jaarlidmaatschap. Leden met een Ooievaarspas hebben automatisch een kwartaallidmaatschap, omdat de pas ieder kwartaal gescand moet worden. Andere leden kunnen dus kiezen uit een kwartaal, halfjaar, of jaarlidmaatschap. Daarbij kunnen leden van de buurtsportvereniging met een jaarabonnement meerdere sporten doen. Dit om het bewegen extra te stimuleren.
Duo-lidmaatschap
Zwemvereniging MAR Invest in People werkt voor hun zwemlessen met een kwartaallidmaatschap en voor vrij zwemmen met een strippenkaart. Een strippenkaart wordt enkel afgestempeld wanneer men gebruik maakt van de diensten. Daarnaast is de zwemvereniging bezig met een duo-lidmaatschap i.s.m. de buurtsportvereniging Schilderswijk. Een combinatie tussen zwemmen bij MAR en deelnemen aan activiteiten bij buurtsportvereniging Schilderswijk. 

Ook met een ‘Onefit’ abonnement kun je bij verschillende sportscholen en studio’s sporten. Dit is met name voor sporters die door tijdgebrek, carrière, kinderen en een druk sociaal leven gemakkelijker op verschillende plekken kunnen trainen. Dit is een commerciële organisatie, maar juist ook deeenpitters/zelfstandigen en anders-georganiseerden kunnen zich aanmelden bij Onefit, om hun sport aan te bieden. Kijk op https://one.fit/nl-nl om je vereniging aan te melden.
Per les betalen of vroeg in de ochtend trainen
Bij BBG Boxingclub kan iedereen per maand of per les betalen. Dit is voor velen heel laagdrempelig en voelt niet als een verplichting waardoor men juist terugkomt. 

Bij ARJ trainingen zijn er ‘Early Birds Workouts’. In de ochtend kan iedereen om 07:00 en 08:00 uur een intensieve training met bokszak, circuit en padstraining in een kleine groep volgen. 
Ledenwerving lidmaatschap
Op de woensdagmiddag is er op HVV Laakkwartier een interne competitie. Het inspelen op de ouderbetrokkenheid op deze woensdagmiddag is een belangrijk middel om toekomstige leden te werven en als club te kunnen groeien. Op vrijdagmiddag is er een competitie voor toekomstige leden. Deze is specifiek gericht op jongeren.
Selectie abonnement
Voor turnsters die veel willen trainen en ambitie hebben in de sport, heeft GVDonar meerdere selectie-abonnementen. Deze abonnementen maken het voor de sporter mogelijk om eenvoudig meer te trainen. Bij GV Donar is dat zelfs tot maximaal 9,5 uur in de week.
Korting
In de meeste takken van sport werken clubs met een lidmaatschap voor een heel seizoen of kalenderjaar. Maar er zijn ook verenigingen die onderscheid maken in leeftijden, kinderen, studenten en 65+. Voor hen geldt in dit soort gevallen een ander kortingstarief. Daarbij kun je als vereniging door samen te werken met bureau ooievaar korting geven op je contributie voor ooievaarspashouders. 

Ook zijn er kortingen voor gezinnen die met meerdere leden ingeschreven zijn bij een vereniging. Zo hebben hockeyverenigingen HDS en HCWV een familiekorting ingesteld. Deze korting maakt het aantrekkelijk om het hele gezin op een sportvereniging lid te maken. Soms geldt er zelfs een maximumbedrag wat er per gezin betaald hoeft te worden. 

Voor kinderen van 4 tot 7 jaar die graag willen korfballen bij KV Die Haghe is er een Kangoeroelidmaatschap. Met dit type lidmaatschap kunnen kinderen van 4 tot 7 jaar op een speelse manier kennis maken met de sport zonder wedstrijden te spelen. Ze betalen hier dan ook minder voor.
Slapend lidmaatschap
Bij o.a. Bootcampteam en diverse tennisverenigingen bestaat een ruime keuze uit verschillende lidmaatschapsvormen. Het is zelfs mogelijk om slapend lid te worden. Bij zwangerschap, ziekte, verblijf in het buitenland of een serieuze blessure kan het gewone lidmaatschap namelijk voor een tijdje worden stilgezet.
Statuten en/of huishoudelijk reglement
Nog een belangrijke algemene tip. Controleer of de statuten en het huishoudelijk reglement van uw vereniging het toelaten om te werken met meerdere lidmaatschapsvormen. Indien hierover niets staat opgenomen, is het raadzaam om de statuten en/of het huishoudelijk reglement hierop aan te passen. Dit moet gebeuren door goedkeuring van de algemene ledenvergadering. Maar ook als de statuten en het huishoudelijk reglement niet aangepast hoeven te worden, is het raadzaam de leden te betrekken bij de besluitvorming en hen duidelijk te informeren welke rechten ze kunnen ontlenen aan het type lidmaatschap.   

Heeft u vragen over lidmaatschapsvormen of wilt u hiermee aan de slag? Neem dan contact op met sportconsulent Pjotr Behrtel via pjotr.behrtel@denhaag.nl.
  

Meer informatie, advies of ondersteuning nodig? Neem contact op met je sportconsulent. 
Hier vind je onze contactgegevens. Check ook onze FAQ.

Vriendelijke groet, 

Team Verenigingsondersteuning