Skip to main content

Gemeente DH: Financiën

Geschreven door Margit Velds op .Beste bestuurder,

De financiën zijn voor iedere sportvereniging een essentieel onderdeel en vragen zeker in deze lastige tijden steeds meer aandacht. Team Verenigingsondersteuning ondersteunt je hier graag bij. 
In deze nieuwsbrief aandacht voor de volgende onderwerpen:

– Actuele regelingen met betrekking tot geleden schade COVID-19 maatregelen
– Ondersteuningsmogelijkheden
– Wist je dat…
– Handige websites

Actuele regelingen met betrekking tot geleden schade COVID-19 maatregelen
Hieronder volgt een opsomming en update van de actuele landelijke regelingen. Twijfel je of je wel of niet in aanmerking komt? Neem contact op met desbetreffende instantie, of neem contact op met je sportconsulent van Team Verenigingsondersteuning.
De NOW3-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies (ten minste 20%). Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW is met ingang van 1 oktober verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. Hier vind je meer informatie De NOW3 kent drie tijdvakken:
·         NOW3.1: van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021
·         NOW3.2: van 1 januari tot 1 april 2021
·         NOW3.3: van 1 april tot 1 juli 2021Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten is verlengd. Deze regeling is bedoeld om het MKB te helpen met het betalen van hun vaste lasten. Ook de sportsector komt voor de TVL in aanmerking. Op de website van de RVO kun je een aanvraag indienen. Houd rekening met de drie nieuwe periodes waarvoor je een aanvraag kan indienen:
·         TVL Q4 2020: 1 oktober tot en met 31 december 2020
·         TVL Q1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021
·         TVL Q2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021

Huurcompensatie
Het college heeft besloten om de huren voor gemeentelijke sportvoorzieningen voor nog eens drie maanden kwijt te schelden. Dit betekent dat sportverenigingen en sportaanbieders over de maanden juni, juli en augustus 2020 geen huur hoeven te betalen. Deze kosten neemt de gemeente voor eigen rekening. Dit komt bovenop de eerdere kwijtschelding van de maanden maart, april, mei 2020 waarover je in september bent geïnformeerd. Als je de huursom over de maanden juni tot en met augustus al hebt betaald, zal dit bedrag worden verrekend met de huur over de daarop volgende maanden. Heb je nog vragen over de huur? Stel deze dan per mail aan sportverhuur@denhaag.nl

Wij vinden het waardevol om te weten wat jullie ervaringen zijn met de landelijke regelingen. Helpen deze regelingen de verenigingen daadwerkelijk? Waar zijn jullie tegenaan gelopen en hebben jullie suggesties om de regelingen beter aan te laten sluiten bij jullie behoeften? Stuur een mail naar sportsupport@denhaag.nl en wij kunnen jullie feedback terugkoppelen naar het Rijk.

Ondersteuningsmogelijkheden
Wij hebben diverse ondersteuningsmogelijkheden op het thema financiën.

Interactieve webinar: Financieel gezond de crisis door 2.0
Tijdens dit interactieve webinar wordt jouw sportorganisatie bijgepraat over de gevolgen van de crisis en de mogelijkheden hier weer gezond uit te komen. Je komt tot nieuwe inzichten en kan al direct de eerste, concrete stappen maken om de komende 12 maanden financieel gezond te blijven.Wanneer?
Dinsdag 24 november van 19.30u – 21.00u. Meld je hier aan.
Woensdag 9 december van 19.30u  – 21.00u. Meld je hier aan.

Cursus: Meer sponsors in kortere tijd
Deze cursus geeft een verfrissende kijk op sponsorwerving. Na afloop hebben de verenigingen onder andere geleerd welke potentiele sponsors geschikt zijn, hoe het eerste gesprek aan te gaan, een win-win situatie te creëren en sponsors weet te behouden voor de vereniging.De datum van deze cursus is nog niet bekend, maar maak je interesse vast kenbaar via sportsupport@denhaag.nl. Hieronder staan alvast vijf tips voor een betere relatie met je huidige sponsor. Stuur sponsors een bericht dat zij voor eigen communicatie kunnen gebruiken.Zorg dat jouw club zichtbaar is bij de sponsor.Breng sponsors met elkaar in contact.Help de sponsor communiceren.Branded content.

Cursus: Nieuwe inkomsten genereren 
Wil je als vereniging meer inkomsten door sponsoring of crowdfunding? Waar liggen je kansen? Hoe kun je mensen en bedrijven voor jouw vereniging interesseren? Dit leer je in deze cursus van NOC*NSF.
De datum van deze cursus is nog niet bekend, maar maak je interesse vast kenbaar via sportsupport@denhaag.nl

Inzet financieel expert 
Heeft jouw vereniging de begroting niet voldoende op orde? Dan kan een financieel expert, die de gemeente inzet, je hierbij helpen. Bijvoorbeeld om geld te besparen.

Lees meer over deze ondersteuning en meer op onze website. Kan jouw vereniging wel wat inspiratie of hulp gebruiken? Stuur een mail naarsportsupport@denhaag.nl

Wist je dat…
– Er al eerder een webinar is geweest over de financiële gevolgen van de coronacrisis? Bekijk hier de digitale bijeenkomst terug van De Sporttafel.
– Er een video in de maak is over het thema financiën? Hierin komen good practices naar voren van verenigingen. Hebben jullie iets origineels gedaan op dit thema? Wij horen het graag en wellicht komen jullie terug in onze volgende video.
– Er via de gemeente Den Haag diverse subsidies zijn voor sportverenigingen? Lees hier wat de mogelijkheden zijn voor jouw vereniging.
– Er met collectieve inkoop serieus geld te verdienen is de sport. Doen jullie al aan gezamenlijk inkopen? Lees hier meer met het artikel van NOC*NSF over dit onderwerp. Hebben jullie hier ondersteuning bij nodig? Laat dit ons weten.

Handige websites 
Er is enorm veel informatie te vinden over het thema financiën. Hieronder staat een aantal interessante websites en leuke voorbeelden. Doe er je voordeel mee!
https://www.coronacalculator.nl/
http://pep-ebook.nl/hoofdstuk/financieel-beleid/artikel/subsidies-en-fondsen
https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/61917/financi%C3%ABle-voorbeelden-uit-het-land-van-%E2%80%98steun-de-kantine%E2%80%99-tot-digitale
https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/61369/financi%C3%ABn-en-corona-verenigingen-maken-bewuste-keuzes