Skip to main content

Club van 27 en ouder traint apart en splijt zo de selectie van HDM

Geschreven door Margit Velds op .

AD 25/3/2021: De Club van 27 (met op 27-jarige leeftijd overleden artiesten als Jim Morrison, Janis Joplin en Jimi Hendrix) bestond al. En nu is er ook de Club van 27 en ouder. Met dank aan de coronamaatregelen (afstand houden) moeten oudere sporters apart van de groep trainen. Zoals bij HDM, waar twee van de 19 selectiespelers op die manier buiten de groep zijn geplaatst.

Zoals bij HDM, waar twee van de 19 selectiespelers op die manier buiten de groep zijn geplaatst. ,,Om gek van te worden, maar ik ga er niet voor op het Malieveld demonstreren.”

Hoe sterk is de eenzame sporter? Dat mag Lennart Kallenberg de komende tijd tonen. Hij is een van de twee spelers van HDM die apart moeten trainen. En op deze dinsdagavond treft hij het niet. De regen komt gestaag naar beneden en uitgerekend nu is de andere 27-plusser, Kieran Dartée, afwezig. 

Verloren

En terwijl een veld verder bij de vrouwen van HDM (die topsportstatus hebben) geen afstandsbeperkingen gelden, hangt Kallenberg grote delen van de training er verloren bij. ,,Ik ben daar helemaal niet blij mee”, zegt de 30-jarige rechtsmidden. ,,Ik voel me echt niet minder dan de andere jongens die wel een partijtje mogen spelen. En juist uit zo’n partijtje haal je het meeste plezier. In plaats daarvan moet ik op een ander veld staan. Veel beter dan een splijtende pass geven, wordt het de komende weken niet voor mij.”

Het is vervelend, maar ik ga er niet voor op het Malieveld demonstre­ren

Lennart Kallenberg, Hockeyer van HDM

Kallenberg begrijpt niet dat bij 27 jaar de grens is gelegd. ,,Ik heb verhalen gehoord dat dit de leeftijd van jongvolwassenen is of de leeftijd tot wanneer mensen studeren. En omdat er voor het hoger onderwijs helemaal niets is, zou dit een compensatie zijn. Maar nu krijg je de situatie dat er twee man apart trainen, terwijl je de leeftijd ook bij 35 jaar had kunnen leggen. Dan hadden er meer teams samen kunnen trainen.”

Bullshit

Zijn coach Erik van Driel snapt ook niet veel van die kabinetsmaatregel. ,,Het is bullshit. Je mag wel met zijn dertigen in de Albert Heijn, maar niet met 19 man op een veld in de buitenlucht staan. Terwijl Lennart een baan heeft, supervoorzichtig en gedisciplineerder dan anderen is. En toch mag hij niet meedoen.”

Van Driel betrekt hem wel in de verschillende spelvormen. Zo mag Kallenberg van buiten de lijnen van het uitgezette speelveld ballen inslaan, waarna zijn teamgenoten duels gaan uitvechten. Maar na een terugspeelbal wordt hij niet aangevallen en blijven medespelers ver bij hem vandaan. Ook als er overleg met hem is, houden ze meer afstand dan ze onderling doen. ,,En dat terwijl ik me veel fitter voel dan sommigen die jonger zijn”, zegt Kallenberg. ,,We hebben nog geprobeerd om dispensatie te krijgen, maar we houden ons aan de regels. Het is niet anders. Het is vervelend en om gek van te worden, maar ik ga er niet voor op het Malieveld demonstreren.”

Trein

De middenvelder erkent dat met vier keer in de week apart trainen de motivatie wel eens zoek is. Van Driel: ,,Ik schenk er wel aandacht aan maar ook niet overdreven veel. Voor hem is het frustrerend, want hij houdt ervan om het spel te versnellen en dat kan hij in partijtjes nu niet doen. Maar aan de andere kant is zijn situatie dezelfde als van een geblesseerde speler; dan rijdt de trein ook gewoon verder.”

Ik zou deze zomer gaan trouwen, maar dat hebben we afgezegd. Je wilt de mooiste dag van je leven niet met een beperkt gezelschap vieren

Een begrijpelijke opvatting, want HDM heeft nog wel iets om voor te spelen. De trainingen zijn dus geen bezigheidstherapie. Nog altijd bestaat het plan om de promotieklasse weer op te starten en nog steeds is het doel van de Haagse hockeyers om naar de hoofdklasse te promoveren. Maar ondertussen loopt Kallenberg door deze situatie achterstand op. Van Driel: ,,Dat is zeker zo. Wij moeten ervoor zorgen dat hij fit blijft en straks belastbaar is. Op zich zou hij redelijk snel weer kunnen meedraaien, maar daar moet het team in het veld hem wel bij helpen.”

Voorlopig is dat nog toekomstmuziek. Een partijtje, laat staan een wedstrijd, is de komende tijd niet aan de orde. Maar ook Kallenberg weet dat het altijd nog erger kan. ,,Ik zou deze zomer gaan trouwen, maar dat hebben we afgezegd. Je wilt de mooiste dag van je leven niet met een beperkt gezelschap vieren. Net als het hockey moet zo’n dag perfect zijn en dat is deze niet als niet iedereen erbij mag zijn.”