Skip to main content

Verslag De Sporttafel – Sportcampus Zuiderpark 24 mei 2023

Geschreven door Margit Velds op .

Binnen de sport  zijn plezier en veiligheid het allerbelangrijkst, maar hoe faciliteer je dit voor jouw vereniging? Dit keer stond daarom het thema ‘Een Positieve Sportcultuur; dat doen we samen!’ centraal. 

  • 19:00-19:30 Ontvangst
  • 19:30-19:40 Opening door Anneke van Zanen (NOC*NSF)
  • 19:40-19:55 Basisvoorwaarden positieve sportcultuur (plenair)
  • 19:55-20:25 Verdieping en ondersteuning WSDH (plenair)
  • 20:35-21:30 Workshops: Respect en Inclusie (John Blankenstein Foundation) of ‘Met andere Ogen’ (Virtual Reality ervaring)
  • 21:30-22:00 Borrel

Voorzitter van het NOC*NSF, Anneke van Zanen, verzorgde de opening. Positieve sportcultuur is een thema dat haar aan het hart gaat, en ook veel aandacht krijgt van het NOC*NSF. Zij opende de discussie met de vraag: “Wanneer we allemaal met plezier naar het sportveld gaan, waar gaat het dan mis?” Daarna zette de gemeente Den Haag uiteen hoe de gemeente het beleid op dit gebied gaat aanpakken in 2023-2025. Vervolgens nam WSDH het woord over en zette uiteen hoe zij sportverengingen kunnen ondersteunen op dit vlag, variërend van workshops tot hulp ‘op maat’ (alle verenigingen zijn immers verschillend). De John Blankenstein Foundation en Critical Mass met de VR ‘Met andere ogen’ verzorgden de workshops.

Natuurlijk was er daarna uitgebreid de mogelijkheid om met collega-bestuurders in contact te komen tijdens de borrel in de Beach Bar.

Het onderwerp zorgde van begin tot eind voor veel vragen en discussies. Veel clubs bleken dit thema hoog in het vaandel te hebben staan, HC Ypenburg was zelfs met 5 man/vrouw aanwezig! Het is dan ook een thema dat continue aandacht vergt van de clubs/bestuurders, het is nooit af. Daarbij is het belangrijk om samen regels te bepalen en elkaar te steunen (niet wegkijken) bij het handhaven ervan. Durf elkaar aan te spreken op gedrag!

Veel dank aan Gemeente Den Haag, WSDH, Critical Mass en de John Blankenstein Foundation voor het verzorgen van het inhoudelijke programma van deze inspirerende avond. Wil je alle informatie nog eens rustig nalezen? Hieronder een samenvatting van de presentaties.